ELÄMAKERTÄ

Armas Launis (1884-1959)

Armas Launis (Hämeenlinna 1884 – Nizza 1959) oli suomalainen säveltäjä, kansanmusiikintutkija, tutkimusmatkailija, musiikin opettaja, kirjailija ja lehtimies.

Launiksen musiikillinen ja kirjallinen lahjakkuus yhdistyivät oopperassa, joita hän sävelsi kymmenen omiin librettoihinsa. Niistä on esitetty näyttämöllä Seitsemän veljestä (Armas Maasalo, Kotimainen ooppera ja Kansallisteatteri 1913, Kuopion laulujuhlat 1914, Tauno Hannikainen, Suomalainen ooppera 1923) ja Kullervo (Armas Launis, 1917, myöhemmin useita kertoja sekä näyttämöllä että radiossa Ranskassa ja Monacossa Henri Tomasin ja Charles Boisardin johdolla). Radioituina konserttiversioina on esitetty Aslak Hetta (Sakari Oramo, RSO 2004, ilmestynyt ONDINEn äänittämänä ODE 1050-2D) ja otteita Jéhudithista (Eugène Bigot, Ranskan radio, 1954). Launis on lisäksi säveltänyt mm. yksinlauluja, kantaatteja, kuoroteoksia, orkesterisarjoja ja musiikin Suomen ensimmäiseen etnografiseen filmiin Häiden vietto Karjalan runomailla (1921).

Launis opiskeli Helsingin Filharmonisen Seuran orkesterikoulussa ja sitten Sternin konservatoriossa Berliinissä (Wilhelm Klatte) ja Weimarissa (Waldemar von Baussnern). Helsingin yliopistossa hän opiskeli Ilmari Krohnin johdolla ja väitteli tohtoriksi 1910. Valmistuttuaan hän toimi Helsingissä teorian ja sävellyksen opettajana ja opetti musikkianalyysia ja kansanmusiikintutkimusta yliopiston dosenttina vuoteen 1922 saakka.

Launis oli ensimmäisiä suomalaisen kansanmusiikin kerääjiä ja tutkijoita. Hän teki keruumatkoja Lappiin (1904, 1905 ja 1922), Kainuuseen (1902), Inkeriin (1903, 1906) ja Viroon (1930) ja kuunteli,
merkitsi muistiin ja äänitti tunnettuja runonlaulajia, itkijöitä ja kanteleensoittajia. Hänen kokoelmansa, julkaisunsa ja matkapäiväkirjansa ovat merkittävä osa suomalaista kulttuuriperintöä. Sävelmien luokittelussa hän sovelsi Ilmari Krohnin käyttämää menetelmää, joka antoi pohjan myös Kodályn ja Bartókin edelleen kehittämälle metodille. Launiksen myöhemmät matkat ja oleskelut Pohjois-Afrikassa (1924-27, 1939) antoivat vaikutteita beduiinimusiikista oopperoihin Theodora ja Jéhudith.

Vuonna 1920 hänelle myönnettiin elinikäinen valtion eläke, mikä mahdollisti asettumisen ulkomaille. 1920-luvun alussa hän suunnitteli musiikkikasvatusohjelman suomalaisille kansankonservatoreille ja
toimi Helsingin kansankonservatorion johtajana. Samanaikaisesti hän matkusteli eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 1930 hän asettui perheineen pysyvästi Nizzaan.

Ranskassa Launis toimi useiden suomalaisten lehtien kirjeenvaihtajana (Helsingin Sanomat, Uusi Suomi ja Suomen Kuvalehti). Hän oli Société de la presse étrangère de la Côte d’Azurin perustajajäseniä ja jäsenenä Association française d’expansion et d’échanges artistique –yhdistyksessä ja edisti aktiivisesti Suomen ja Ranskan välistä musiikki- ja kulttuurivaihtoa.